Így ment a fideszes térfoglalás az Indexnél

Így ment a fideszes térfoglalás az Indexnél

10 éve rója keselyűként az egyre kisebb köröket a Fidesz az ország legnagyobb hírportálja körül.

Orbánék a 2010-es hatalomra kerülésükkor rögtön megpróbálták kivetni a hálójukat az Indexre, amely a függetlenségével a mai napig mélyen beágyazódott tüske a körmük alatt.

A hírportál akkoriban a Fidesz-közeli, de a lap szerkesztésébe addig bele nem szóló Spéder Zoltán tulajdonában volt. Az Index legendás korszakának főszerkesztője, Uj Péter ezt írta erről az időszakról:

a lap akkori tulajdonosát szinte a kormányváltás pillanatában (sőt, kicsit már előtte) sarokba szorították, rögtön érkeztek az ilyen-olyan, azonosítatlan forrású, bár elég egyértelmű tartalmi kifogások, igények, mi hogyan jelenjen meg, milyen címmel, kit kellene kirúgni

Ez a nyomulás az olvasók számára szerencsére nem jött át, de a legkisebb próbálkozások is soknak bizonyultak a szerkesztőség nem ehhez szokott tagjai számára. 2010 áprilisában távozott Bodoky Tamás, 2011 augusztusában Tóta W. Árpád és Bede Márton, majd 2011. szeptember 30-ával Uj Péter főszerkesztő is lemondott. (Három évvel később volt indexes újságírókkal együtt ő alapította meg a szellemiséget továbbra is fenntartó 444-et.)

2017-ben derült ki, hogy még 2014-ben az akkor még Orbán-szövetséges Simicska Lajos opciós elővételi jogot szerzett a portált kiadó cégre. A Mészáros Lőrinc előtti korszak emblematikus oligarchája a pletykák szerint pont azon veszett össze Orbánnal több más mellett, hogy nem volt hajlandó átadni az Indexet

Simicska az elővételi jogával szerencsére már csak a G-nap után élt.

Egy napig volt mindössze valódi tulajdonos a háttérben folyó titkos üzletelésekről addig mit sem tudó indexesek legnagyobb megdöbbenésére. Ez is csak arra kellett, hogy hivatalosan átadja az Indexet egy alapítványnak, ezzel védve meg attól, hogy az origo sorsára jusson. A tulajdonosi jogot gyakorló alapítványt az Index jogásza, Bodolai László vezeti a mai napig.

Az Index.hu hirdetéseit értékesítő ügynökség viszont tőlük független, a portál emiatt némileg kiszolgáltatottá vált. Ennek enyhítésére az Index ráerősített a közösségi finanszírozásra. A félelem nem is volt alaptalan.

Idén tavasszal újra feltűnt az időközben fideszes médiahóhérrá váló Vaszily Miklós, és bevásárolta magát az ügynökségbe.

Innen már felgyorsultak az események. Egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy gazdasági okokra hivatkozva gyakorlatilag fel akarják darabolni az Indexet.

A szerkesztőség ezt támadásnak értékelte, és rögtön átállította a pár évvel korábban létrehozott függetlenség-barométerét veszélyjelzésre. Az átalakítás tervével egyet nem értő vezérigazgató, Pusztay András lemondott. Utódja a tulajdonos alapítvány vezetőjének, Bodolai Lászlónak egy jogász barátja, Ződi Zsolt lett alig egy hétre, amikor is megfutamodott.

A legfrissebb vezérigazgató, Szombathy Pál a Magyar Hírlap főszerkesztője volt régen, még a lap Széles Gábor előtti, liberális korszakában, de mostanra már nem igazán kritikusa a NER-nek.

A szétszabdalás terve megbukott a szerkesztőség ellenállásán, de nem került le teljesen a napirendről. Folyamatos volt a feszültség Bodolai és a főszerkesztő, Dull Szabolcs között. Ő volt az, aki a szétdarabolási tervet kiszivárogtatta, erre hivatkozva váltotta le tegnap az igazgatóság a posztjáról.

A szerkesztőség egyhangúan kiállt Dull Szabolcs mellett.

Legalább 40-en gondolkodnak felmondáson a történtek miatt. A Media1 szakportál információi szerint, a Velvet vezető szerkesztője, Pereszlényi Péter pedig már meg is tette ezt a lépést.

Itt tartunk most.

Hogy meddig tud kitartani a szerkesztőség, és hogy mivé válik az a hírportál, amely valóban közszolgálatot látott el eddig az állami média helyett is, még a jövő zenéje. De ez a zene egyre közelebb van, és így egyre kivehetőbb, hogy mi szól.
És ez a zene sokuknak nem tetszik. Ha neked se, legyél ott a pénteki tüntetésen.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.10

Dr. Merkely Béla: Küszöbön a koronavírus második hulláma

A hétvégén az előzőekhez képest kb. négyszeres növekedés volt tapasztalható.

  • 2020.08.10

Példakép: Orbán diktátor haverja épp brutális választási csalást követ el

Eddig is "Európa utolsó diktátoraként" emlegették Orbán haverját, de Lukasenka most szintet lépett a fehérorosz választásokon. 

  • 2020.08.10

Jót tett Ráhelékkel Szíjj, a királylány most közpénzből hálálhatja meg

Az Orbán Ráhel befolyása alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökségtől igényelt támogatást az a Szíjj László, aki kisegítette Tiborcz Istvánt. Izgulunk, hogy vajon megkapja-e.