Hatalmas összeget bukhatunk el, mert Orbánék nem tudják mi a jogállamiság

Hatalmas összeget bukhatunk el, mert Orbánék nem tudják mi a jogállamiság

A Partizán videójából kiderül, miért bukhatunk el rengeteg EU-s pénzt Orbánék miatt, és hogy a felcsúti miniszterelnök miért nem akarja érteni mi is az a jogállamiság.

"Olyan országban akarunk élni, ahol a törvény nem csak a kólát védi" - hirdette a Fidesz 31 évvel ezelőtt. Mára azonban megváltozott az álláspontjuk. Gulyás Márton a Partizán videójában szemlélteti, hogyan bontották le Orbánék a jogállamiságot Magyarországon és hogy ennek milyen következményei lehetnek. 

A jogállamiságról szóló vita azért került most a középpontba, mert az Európai Unió óriási összegeket osztana szét a tagállamok között a következő években. Ám a sikeres pályázat egyik fontos pontja a jogállamiság betartása. A mindent uralni akaró Orbán azonban számos kritikát kapott már emiatt az Uniótól, így az is lehet, hogy elbukjuk a rengeteg uniós pénzt.
A jogállamiság azért fontos, hogy senki ne önkényeskedhessen, hogy a hatalommal bíró személyek is egyenlőek legyenek a szegényekkel a törvény színe előtt. Senkinek ne legyen korlátlan hatalma, senki ne uralkodhasson másokon.

A Fidesz is ilyen jogállamiságot akart még a rendszerváltáskor - emlékeztet a Partizán. De az elmúlt 10 évben azért nem ezt láthattuk tőlük.

A jogállamiságnak nincsen definiálható fogalma - mondta nemrég Varga Judit, igazságügyi miniszter a Tranzit műsorában. Azt mondja sokan támadják emiatt, de ő akkor is kiáll vélt igaza mellett. 

A jogállamiság nálunk becsületbeli ügy

Egy jogállamban a választások szabadok, a hatalmi ágak egymástól függetlenül működnek, a sajtó szabad, a kormány végrehajtó hatalmát független intézmények ellenőrzik, küzdenek a korrupció ellen. Vajon nálunk is így van ez?

2019. október 1-jén Orbán arról beszélt, hogy aki megkérdőjelezi a jogállamiságot, az a becsületünket sérti meg, és ezt ő nem ajánlja senkinek. 

Magyarországon 10 éve romlik a jogállamiság, ezért beszél mellé Varga Judit és Orbán is, ezért próbálják elbagatelizálni a dolgot - véli Gulyás Márton. Csakhogy az Unióban ezt máshogy látják.
Az utóbbi években több kritika is érte az Orbán-kormányt a jogállamiság eltiprása miatt, emiatt pedig óriási összeget bukhatunk el. A következő 7 évben az unió 2000 milliárd forintot oszt szét a tagállamok között, ám ezeket bizonyos feltételekhez kötik, mert úgy vélik ez a biztosíték arra, hogy az adott országok vezetői nem lopják el az uniós pénzeket, vagy nem költik baromságokra - magyarázza Gulyás.
Orbánék kézzel lábbal tiltakoznak ez ellen. De vajon, ha nálunk minden rendben van, akkor miért nem fogadjuk el ezt a feltételt? Erre a kérdésre Orbán mindig Soros Györgyöt emlegeti. De elhiszi ezt még valaki?

A Sargentini jelentés NEM igazolta Orbánékat, sőt... Többek között azt állapították meg, hogy a sajtószabadság nem érvényesül kellőképpen Magyarországon, a bírók nem függetlenek, a bírók kinevezése is megkérdőjelezhető, baj van a bírósági elosztási renddel is. A jelentés szerint a bírók nem mernek ki állni álláspontjuk miatt, fentről döntik el ki melyik ügyet vizsgálja. Ugyanez a helyzet az ügyészségeken is. A korrupciót is emlegetik a Sargentini jelentésben pl. a Tiborcz-féle, Elios üggyel kapcsolatban.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.20

Teljes káosz Orbán járványkezelése: elveszhetett egy csomó fertőzötti adat

Hétfőn 989 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést, de az adatok hiányosak lehetnek, mert az informatikai rendszer meghibásodott.

  • 2020.10.20

Arató Gergely: Mi jön még?! Legközelebb a hadsereget küldik a színműs hallgatókra?

A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese rámutatott, hogy Orbán Viktor áll amögött, amit Szarka Gábor gépesített lövész ezredes művel az SZFE-vel.

  • 2020.10.20

Karácsony jobban kezeli a válságot, mint Orbán

A budapesti védekezés sikere elsősorban a budapestieknek köszönhető, akiknek többsége betartja az intézkedéseket és vigyáz saját és mások egészségére - írta Karácsony Gergely főpolgármester.