Elsunnyogta a Fidesz a településeknek szánt 200 milliárdot

Elsunnyogta a Fidesz a településeknek szánt 200 milliárdot

Az Orbán-kormány csúnyán elhúzta az önkormányzatok előtt a mézesmadzagot, aztán hagyta őket pofára esni. 

Elsőként a Népszava írta meg, hogy Gulyás Gergely miniszter június elején arról beszélt, hogy a települések 200 milliárd forintos hitelkeretet kapnak, ha megszorulnak a válsághelyzet hatásai miatt.

Milyen jól is hangzott ez addig, amíg a javaslat ki nem került a jövő évi költségvetésből. Az Orbán-kormány ezt persze szóba sem hozta június óta.

A lap szerint, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetség ötlete volt, hogy a helyi iparűzési adóból kieső bevétel pótlására legyen egy átmeneti segítséget nyújtó állami hitelkeret, de ők sem tudják, hogy végül miért zárkózott el az ölettől a kormány.

Nyilvánvalóan, nem áll szándékukban segíteni az önkormányzatokon, hiszen sokkal jobban szeretik megsarcolni őket.

A TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere úgy véli, a segítség nélkül a szolidaritási adó befizetésére kötelezett 800 önkormányzat fele ugyan nem egyformán, de akkora bajban lesz a következő időszakban, hogy hitelfelvételre szorulhat. 

Schmidt a Népszavának elárulta, elsőként azok a városok kerülhetnek bajba, ahol egy nagy cég fizette az iparűzési adó nagy részét.

Tab városa mellett egyébként ilyen Rácalmás, Tiszaújváros vagy Szentkirály is, amely helyeken 30-35 százalékkal biztosan kevesebb lesz idén a bevétel. Ellenben a szolidaritási összeget pofátlan módon a 2019-es kiemelkedően jó év vállalati beszámolói alapján vonják majd meg tőlük. Az elvonás során a vámpírkormány azt is lazán figyelmen kívül hagyja, hogy az adott önkormányzat a maximális 2 százalékos iparűzési adót vetette ki helyben, vagy pedig annál kevesebb pénzt szedett be.

 

A lapnak a Corvinus közgazdásza, Pitti Zoltán elmondta, hogy egy újabb adósságkonszolidáció esélye sincs kizárva.

Tudniillik, már a vírushelyzet előtt elérte a hazai önkormányzati szektor adósságállománya a 2011-ben megkezdett konszolidáció előtti 1300 milliárd forintos szintet. Annyi különbséggel, hogy ezúttal más az összetétele. 

Gyakran ugyanis magas az uniós pályázatok társfinanszírozási részeként a települések helyett vállalt állami előleg, és a kifizetetlen számlák sora egyre csak nő. Sőt, az is gyakran megesik, hogy az önkormányzatok a helyi vállalatok révén vesznek fel hitelt, melyhez a település kezességet vállal.

A Népszava úgy gondolja, az ilyen hitelekhez felvételéhez könnyebben hozzájárult eddig a kormány, mintha maga a település kérte volna. De azért az ellenzéki nagyobb városok még így sem lehetnek biztosak a sikerükben: júniusban ugyanis kormányhatározatban utasította el az állam a Miskolci Hőszolgáltató Kft. 435 millió forintos hiteligényét.

Nem volt ez más, mint egy újabb hazugság az Orbán-kormánytól. Pedig már réges-régen hozzászokhattunk volna. 

via

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.12

Soros: Orbán és Kaczynski elfoglalták az államot, ők az EU belső ellenségei

Orbán Viktor Magyarországon és Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban elfoglalták az államot, és mozgalmaik ellenzik azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították - véli Soros György.

  • 2020.08.12

Az amerikai külügyminiszter nagy ívben elkerüli Magyarországot Orbán miatt

Közép-európai körutat tesz Mike Pompeo, az USA külügyminsztere. A kínai kommunista diktatúrával pajtizó Orbánnal inkább nem akar találkozni.

  • 2020.08.12

Hé csicskasajtó! Orbán nem szeretetből, hanem gyűlöletből mutat példát! - FFF

Míg Orbán csicskái hős vezérnek próbálják behazudni a felcsúti miniszterelnököt, addig a valóságban már szinte minden embercsoport ellen indított aljas gyűlölethadjáratot.