A KATA szigorításával a kisvállalkozóknak is jót odasóz Orbán

A KATA szigorításával a kisvállalkozóknak is jót odasóz Orbán

A szakértő szerint a legkevésbé védekezőképes kisvállalkozók esélyeit rontja a szigorítás, vállalkozások szűnhetnek meg, sokaknak csökkenhet a jövedelme.

A világ legtöbb országában gazdaságélénkítő programok indultak a vírushelyzet okozta válság miatt. Mindenhol legfőképp a kisvállalkozókat támogatják.

A mi vámpírkormányunk ezzel szemben pont most találta ki, hogy büntetőadóval sújtja őket.

Pedig enélkül is nagy a gond. A gazdaság tavaszi befagyása miatt több, mint 42 ezer KATA-s vállalkozó szüneteltette a tevékenységét, és júliusig csak a harmaduk tudta újraindítani.

A büntetőadó nem oldja meg a rejtett foglalkoztatást, és a kisvállalkozóknak jelent többletterhet

- mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Perlusz László a növekedés.hu-nak.

A 40 százalékos büntetőadó önmagában a rejtett munkavállalás problémáját nem oldja meg, hiszen annak alapvető oka az élőmunka-terhek még mindig magas magyar szintje, vagyis a magas adóék.

A 3 millió forintos éves keret havi 250 ezer forintnak felel meg - miközben az átlagbér közel 400 ezer forint. Ez rengeteg jelenlegi katás számára irreálisan alacsony. Ilyenek a több, nagyobb fix (éves megbízású) megrendelővel dolgozó vállalkozók (például a takarítók, kisipari javítási szolgáltatók, könyvelők és könyvvizsgálók, agrárvállalkozók, mérnökök és még ki tudja, hány szakma képviselői).

A VOSZ azt a kérdést tette fel, hogy

miért kell extra terhekkel büntetni azokat a korrekt módon tevékenykedő kisvállalkozókat, amelyeknek van néhány nagyobb megrendelőjük azokkal szemben, akik kizárólag sok apró megrendelést, munkát vállalnak el?

A terhek ilyen mértékű növekedése miatt újabb „kiskapuk” keresése és más „kreatív” megoldások irányába fejlődik majd tovább a rendszer, fantom-vállalkozások és színlelt ügyletek jöhetnek létre, ismét növekedhet a szürke- és feketegazdaság aránya is.

Mindezek miatt a VOSZ egy 5 pontos megoldási javaslattal állt elő, amelynek részei:

  1. Az élőmunkaterhek radikális csökkentése, hogy ne legyen érdemes trükközni.
  2. A NAV ne a kisvállalkozókat szívassa, hanem azon nagyvállalkozókat ellenőrizze szigorúbban, akik tömegesen alkalmazzák a KATA-s vállalkozókat. Végül is a rejtett foglalkoztatás elsősorban az ő érdekük.
  3. Lehet többsávos adó a KATA, de 12 millió forint feletti bevételi sávokra ne 40%-os büntetőadó legyen, hanem a az 50 ezres összegnél egy kissé magasabb, de még mindig „versenyképes” átalányadó.
  4. Ha semmiképpen nem lehet eltekinteni a szigorítás jelenlegi irányától , akkor az értékhatárt emeljük fel legalább pl. havi 500 ezer forint összegre, amely már közelebb áll a realitásokhoz.
  5. Ha elkerülhetetlen, akkor a KATA jelenlegi drasztikus módosítása ne 2021-től, hanem 2022-től történjen meg: ezzel haladékot kapna több-százezer kisvállalkozó a „felkészülésre” és nem akadályozná a talpra állást a COVID-19 után.
A KATA nagyban hozzájárult a szürke- és feketegazdaság visszaszorulásához.Meggyőződésünk, hogy a KATA-t – a lényegét jelentő alacsony adminisztrációs terhet és adózásra ösztönző, vállalható mértékét – feltétlenül meg kell védeni, fenn kell tartani és tovább kell bővíteni

- jelentette ki a VOSZ főtitkára.

Korábban egyébként a Párbeszéd is előállt egy olyan adócsökkentési javaslattal, amely igazságosabb megoldást nyújtott volna a KATA-s visszaélésekre, mint a vámpírkormányé.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.18

Szél javaslata letiltaná a politikust jachtoztató oligarchát a tenderekről

A független képviselő kizárná a közbeszerzésekből azokat a vállalkozókat, akik luxusajándékokkal kedveskednek a politikusoknak.

  • 2020.09.18

Közpénzből fizet busás asszonytartást Rogán volt feleségének, Gaál Cilinek

Szponzorációként 70 milliót kapott a Szerencsejáték Zrt.-től a Cecíliához köthető Fitbalance rendezvénye - derült ki a K-Monitor adatigényléséből.

  • 2020.09.18

Újabb kutatási eredmény mondta ki: összefogással verhető a Fidesz '22-ben!

Az ellenzéki szavazók 87 százaléka egyetért: mindenhol csak egy jelöltnek kell elindulnia a Fidesz ellen - derül ki a Szociális Demokráciáért Intézet és a ZRI Závecz Research közösen készített elemzéséből.