5 országos lap, amit tönkretett a Fidesz

5 országos lap, amit tönkretett a Fidesz

Orbánék 2010-es hatalomra kerülésük óta küzdenek a sajtószabadság ellen. Lássuk, milyen rombolást végeztek 10 év alatt.

Orbán Viktor 2002-es keserű bukása után elhatározta, hogy ilyen többet nem lesz. Azonnal kampányba kezdett. Már a választások két fordulója között is igazából, a kokárdás akcióval. Ennek részeként 2002 óta építi a saját propagandasajtóját és hazugságmédiáit.

2010 óta pedig mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse, megsemmisítse vagy megkaparintsa a független vagy ellenzéki sajtó képviselőit. Ennek öt legjellemzőbb példáját mutatjuk most be.

 

1. Népszabadság

Emlékszünk még 2016. október 8-ra. Egy gyönyörű őszi szombat volt, és egyben az utolsó nap, amikor megjelent a magyar újságírás egyik legnagyobb múltú lapja, a Népszabadság. Szerepe különösen fontossá vált, amikor Orbán 2010-ben hatalomra jutott. Olvasottságával, közismertségével tudott némi egyensúlyt teremteni a NER által leuralt sajtóban.

Úgy fest, hogy mostantól egy olyan országban fogunk élni, ahol a Magyar Idők meséli majd el azt, amit a politikáról tudni kell. - mondta Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója, a lap megszűntetésének napján.

A Népszabadságot gyakorlatilag egyik napról a másikra semmisítette meg a Fidesz. Már a megelőző hónapokban is pletykáltak az újság bezárásáról, de a tulajdonos Mediaworks aljas, sunyi módon hazudozott az utolsó pillanatig. Végül anyagi nehézségekre hivatkozva szűntették meg, pedig 40 ezres példányszámával jóval jobb piaci eredményeket produkált, mint a mindössze 3000 példányban megjelenő, állami pénzekkel kitömött Magyar Idők. Valószínűleg a hatalom megelégelte, hogy túl sokat írtak Rogán Antal helikopterezéséről és Matolcsy György alapítványairól.

Sokan azt feltételezik, hogy maga Orbán Viktor adta ki a végső parancsot az újság kivégzésére.

Mondhatnánk, hogy október 8. a magyar sajtószabadság gyásznapja, de sajnos ez a szomorú nap csak a diktatúrához vezető út egyik sötét mérföldköve. Sok újság esett azóta is áldozatul az Orbán-rezsimnek, és fog is még, amíg le nem győzzük a Fideszt.

2. Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet 1938. augusztus 25-én indult Pethő Sándor alapításában. Jobboldali, mégis mérsékelt, polgári elkötelezettségű lap volt, ami még a korábbi pártállami időkben is megmaradhatott. 2000-ben jött a fordulat, amikor a lap a Fidesz érdekeltségébe került, és Orbán 2010-es hatalomra kerüléséig pártlappá züllött.

Polgári napilapnak hazudták magukat, pedig addigra pusztán az Orbán-kormány szócsöve volt a lap.

Aztán 2015. február 5. vagyis a G-nap után ismét visszatért egy időre az igazi Magyar Nemzet. A kormánnyal szemben kritikus hangon tájékoztattak, valódi újságírást műveltek. A 2018-as gyászos választási eredmény viszont visszavonulásra késztette Simicska Lajost, így az újság hivatalosan is megszűnt. Nevét később a Magyar Idők bitorolta el, akik azóta is az Orbánnak tetsző hazugságokat harsogják.

3. Napi Gazdaság

Nem csak a Magyar Nemzet lett a Magyar Idők nevű förmedvény áldozata. A korábban gazdasági kérdésekkel valóban szakmai szinten foglalkozó napilap a Napi Gazdaság is a pártérdekek miatt szűnt meg valódi újságként működni. Erre a Simicska-Orbán párharc és a Magyar Nemzet elvesztése miatt volt szükség.

A gazdasági témákat és a szakértelmet egyszerűen lecserélték kormánypropagandára és hazugságokra, és a pártlap a Magyar Idők nevet kapta.

Nevetségesen kis példányszámban jelent meg, és még a Fidesz hívő tagozatában sem örvendett túl nagy népszerűségnek. Állami hirdetésekkel, közpénzből tartották fenn. 2019-ben végül megkaparintották a Magyar Nemzet nevet. Ekkortól az egykori Napi Gazdaság romjain, egy patinás, polgári lap bőrébe bújva megszületett ez a torzó.

4. Magyar Hírlap

A rendszerváltás után magyar nyomtatott sajtó legjelentősebb liberális lapja volt valaha a Magyar Hírlap. Sorsát Orbánék 2002-es bukása pecsételte meg. Pár évig még független lapként tudott működni, sőt egy időben maga a szerkesztőség tartotta fent piaci alapon. Végül a fideszes sajtóbirodalom kiépítése során ez az újság is Orbánékhoz került.

2005 szeptemberében Széles Gábor Fidesz-közeli üzletember szerezte meg az újságot, és ettől kezdve megkezdődött a színvonal hanyatlása. 2006-ban politikai parancsra már részt vettek a Gyurcsány Ferenc elleni gyűlöletkampányban.

Mondhatjuk, hogy a mai Magyar Hírlap a Magyar Nemzet kistestvére. Jelentéktelen olvasottságú, silány minőségű állami pénzből életben tartott pártlap.

5. Origo

Ma ha az Origora gondolunk, rögtön az jut eszünkbe, hogy ez az Orbán-kormány egyik legszánalmasabb, legnevetségesebb propagandaportálja. Ha kicsit visszaemlékezünk, eszünkbe juthat, hogy korábban ez az oldal az internet egyik legolvasottabb híroldala volt. Neve jelentett valamit a szakmában és az olvasóközönség körében.

Az Origo azóta a kézivezérelt pártállami álhírgyárak sorsára jutott. Valódi újságírás nem történik a szerkesztőségükben. A szabad gondolatok betiltásával a szakmailag igényes kollégák is elhagyták a portált, így a színvonal is jelentősen esett. Mi is számtalanszor megírtuk, hogy hogyan hazudtak, uszítottak, ferdítettek vagy éppen követtek el arcpirító hibákat az Orbán-kormány gerinctelen szolgálatában.

 

Orbán most az Index ellen is kiadta a kilövési engedélyt. Nem szabad hagynunk, hogy az ország legolvasottabb független hírportálja az Origo sorsára jusson!

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.12

Soros: Orbán és Kaczynski elfoglalták az államot, ők az EU belső ellenségei

Orbán Viktor Magyarországon és Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban elfoglalták az államot, és mozgalmaik ellenzik azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították - véli Soros György.

  • 2020.08.12

Az amerikai külügyminiszter nagy ívben elkerüli Magyarországot Orbán miatt

Közép-európai körutat tesz Mike Pompeo, az USA külügyminsztere. A kínai kommunista diktatúrával pajtizó Orbánnal inkább nem akar találkozni.

  • 2020.08.12

Hé csicskasajtó! Orbán nem szeretetből, hanem gyűlöletből mutat példát! - FFF

Míg Orbán csicskái hős vezérnek próbálják behazudni a felcsúti miniszterelnököt, addig a valóságban már szinte minden embercsoport ellen indított aljas gyűlölethadjáratot.