A soproni MSZP és a DK: egyetlen munkahely sem szűnhet meg Sorponban

A soproni MSZP és a DK: egyetlen munkahely sem szűnhet meg Sorponban

Simon Zoltán DK-s és Németh Imre MSZP-s önkormányzati képviselők közös levélben szólaltak fel Farkas Cipriánnál a soproni emberekért. 

Mint ismert, Orbán Viktor és kormánya rengeteg pénzt vette el az önkormányzatoktól a járványra hivatkozva. Sopron számára csak a gépjárműadó megvonása több mint 200 millió forint veszteséget jelent.

De a fideszesek lépése összességében körülbelül 600 millió forintos kiesést okoz a költségvetésben.

A Cyberpress.hu most arról számolt be, Farkas Ciprián, a város polgármestere arra kérte a helyi ellenzéki képviselőket, nyújtsanak be a költségvetési űr betöltését célzó javaslatokat írásban.

Példás együttműködés az ellenzék között a soproniakért.

A hírportál változtatás nélkül közölte Németh Imre, MSZP-s képviselő és Simon Zoltán, DK-s képviselő levelét. Mutatjuk:

Tisztelt Polgármester Úr!

Meglepetésként ért minket a polgármester megkeresése, amelyet sms formájában juttatott el hozzánk a jegyzőn keresztül, azok után, hogy az elmúlt időszak minden közgyűlésén alkalmat ragadott arra, hogy valamilyen módon az ellenzéknek elmondja, hogy a kisebbségi ellenzék, nem része a városvezetésnek.

Ön elvárja tőlünk, hogy 48 órán belül – csupán a költségvetésre támaszkodva- adjunk javaslatokat írásban.

A népszerűséget egyedül kívánták élvezni, a népszerűtlenséget viszont szeretnék megosztani. Most számítunk? 

Orbán Viktor az Önkormányzatok bevételének elvonását a felhatalmazási törvényben a kormánynak megadott teljhatalom alapján tette. Ez Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának február 27-én elfogadott költségvetését úgy érinti, hogy a költségvetésből elvett 600 millió forintot. 

Az önkormányzatok az állami forrásokat nem alaptalanul kapják. Ezek szolgálják azon feladataik ellátását, amelyet számukra kötelező feladatként állapított meg az Országgyűlés, de ebből tartják fenn az intézményeiket is.

A Kormány forráselvonása éppen ezért veszélyezteti az önkormányzatok feladatait, vagyis a helyi tömegközlekedés megszervezését, az idősotthonok, bölcsődék fenntartását, a közterületek felújítási munkálatait vagy általában azt, hogy az önkormányzat az adott településen lakók érdekében döntéseket hozzon.

A kormány a vírus elleni védekezés elősegítése érdekében teszi ezt úgy, hogy közben csőd közelébe juttatja az önkormányzatokat.

Nem véletlenül fordultak a parlamenti ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz ebben ez ügyben.

Polgármester Úr!

Önnek most az lenne a feladata, hogy kiálljon Sopronért, kiálljon a soproniakért! 

Tegyen hitet amellett, hogy a járvány idején: 

  • Minden soproni kapja meg a megfelelő orvosi ellátást,
  • A frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozók kapják meg a szükséges védőfelszereléseket és az ellátáshoz szükséges eszközöket,
  • Az idősek, a nyugdíjasok és szociális ellátásban részesülők védelme legyen megfelelő színvonalú,
  • A megfertőződés szempontjából veszélyeztetett munkaköröket ellátó munkavállalók számára vezessenek be speciális pótlékot,
  • Azok számára, akik munkájuk azonnali elvesztése miatt jövedelem nélkül maradtak és jelenleg nem jogosultak semmilyen szociális támogatásra, biztosítsanak speciális megélhetési juttatást

Az önkormányzati szövetségek révén érje el a kormányzatnál, hogy az alaptalanul elvont bevételeket – amelyeket a soproni adózók fizetnek be – adják vissza. Adják vissza az ingyenes parkolás bevezetésével elvett 200 millió forintot.

Az Európai Unió által meghozott döntésekhez hasonlóan a kormány tegye lehetővé, hogy a Városi rendezvényterület előkészítése, kialakítása és a Városi stadion átalakítási munkák átalakítására szánt pénzt a védekezésre és a soproniak megsegítésére lehessen felhasználni. Sopront Orbán Viktor és kormánya sodorta ebbe a szinte kilátástalan helyzetbe. Ön ebben a helyzetben most arra kérte az ellenzéki önkormányzati képviselőket, hogy 48 óra alatt javasoljanak olyan költségelvonásokat, amelyek Orbán Viktor és kormánya döntését ellensúlyozni tudják Sopronban.

Tisztelt Polgármester úr!

Ön a soproniaknak tartozik felelősséggel, nem Orbán Viktornak és a Fideszes oligarcháknak.

A mi elvárásunk a soproni városvezetéstől az, hogy Magyarország kormányával szemben mi nem annyi munkahelyet akarunk teremteni, amennyit a vírus tönkretesz. Mi egy munkahelyet, munkavállalót sem szeretnénk elveszíteni! Az emberi élet nem játék, és ebbe nem csupán az egészségügyi kérdések tartoznak bele.

Ellenzéki képviselőként az önkormányzati intézményeknél és gazdasági társaságoknál nem támogatunk semmilyen elbocsátást, bércsökkentést!

Elutasítunk minden olyan megoldást, amely akár egyetlen munkahely megszűnéséhez vezethet.

Egyetlen soproni család megélhetése sem kerülhet veszélybe úgy, hogy közben milliárdos beruházások vannak szűkebb környezetünkben.

Polgármester Úr!

Amennyiben a fenti állásfoglalásokkal egyet tud érteni mi is állunk rendelkezésére a költségvetés megvitatásáról.

Tisztelettel:

Simon Zoltán önkormányzati képviselő és  Németh Imre  önkormányzati képviselő

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.18

Simon Zoltán: Az orbáni virtus lassan véget ér

A Demokratikus Koalíció soproni vezetője is azért dolgozik, hogy a kevesek Magyarországa helyet a Sokak Magyarországa legyünk.

  • 2020.09.04

Civilek és ellenzéki politikusok együtt konzultáltak Sopronban

A Fidesz-csicskák persze nem mentek el, hogy meghallgassák az emberek véleményét. Ön szerint el kellett volna menniük? Szavazzon a cikk alján!

  • 2020.08.27

LMP: gondolja meg a kormány a Fertő tó partjára tervezett beruházást!

Gondolja meg a kormány a Fertő tó magyarországi partszakaszára tervezett beruházást - kérte a közösségi oldalán közvetített sajtótájékoztatóján kedden Kendernay János.